Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po ostatniej niezbyt udanej babce postanowiłam upiec jeszcze makowiec z kruszonką, żeby pokazać coś sprawdzonego i pysznego. Bo trzeba mieć dobre ciasto na świątecznym stole! A w tym cieście lubię wszystko: drożdżowy smak i aromat, jak w babie wielkanocnej. Słodką masę makową z bakaliami jak w kutii i oczywiście kruszonkę. Każdy ze składników mogłabym jeść osobno, ale wieńcząca ciasto kruszonka jest chyba najbardziej realnym wspomnieniem dzieciństwa. Bo pojawiała się na wielu różnych plackach, nie tylko na drożdżowym makowcu. I zawsze chciałam niepostrzeżenie wyskubać chociaż kilka chrupiących kawałków, ale Mama była bardzo spostrzegawcza i groziła palcem, gdy się za bardzo rozpędzałam.
Składniki
Ciasto drożdżowe przygotuj tradycyjnie albo dokładnie według wskazówek, które umieściłam we wpisie na blogu. Zajrzyj tam, jest link! Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wałkuj duży prostokąt, którego bok będzie miał długość blaszki do pieczenia. Staraj się rozwałkować dość cienko, żeby w gotowym makowcu były cienkie warstwy ciasta i dużo maku.
Masę makową przełóż z puszek do dużej miski. Albo użyj własnej domowej masy makowej, wiadomo! Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie przełóż pianę do masy makowej. Wymieszaj starannie, ale delikatnie, żeby piana nie opadła.
Masę makową rozprowadź grubą warstwą na rozwałkowanym cieście.
Zacznij zwijać makowiec, ale nie tak zwyczajnie, w rulon, tylko w duże, płaskie fałdy, zakładki. Nie wiem, jak to nazwać, ale staram się pokazać na zdjęciach.
Chodzi o to, żeby uzyskać w miarę szeroki i płaski zwinięty placek.
Ten płaski zawijaniec przełóż ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postaraj się go jeszcze bardziej spłaszczyć i delikatnie rozciągnąć, żeby w miarę możliwości wypełnił całe dno blaszki.
Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki.
Rozsyp kruszonkę na powierzchni ciasta.
Makowiec z kruszonką wstaw do zimnego piekarnika, a następnie włącz grzanie na temperaturę 180 stopni bez termoobiegu. Piecz ciasto przez 35-40 minut od chwili nagrzania piekarnika. Gdy kruszonka ładnie się zrumieni, wówczas makowiec na pewno jest gotowy. Wyjmij blaszkę na kratkę i zostaw do ostudzenia.
No i już, to cała praca, kolejne ciasto na tegoroczną Wielkanoc gotowe. Można kroić kawałki dowolnego kształtu i podawać na świąteczny stół.
Drożdżowy makowiec z kruszonką jest ciastem w starym stylu. Zawiera mnóstwo cukru i glutenu, i przede wszystkim mnóstwo smaku! Kto lubi lukier i bardzo słodkie ciasta, ten może dodatkowo pokryć kruszonkę kropkami lukru. Ale dla nas to by było już za dużo, bo makowiec posypany kruszonką naprawdę jest wystarczająco słodki.
Smacznego. I raz jeszcze – wesołych świąt!