Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z lukrem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1241
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1241
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z mąki odsypujemy garść do posypywania stolnicy, a resztę przesiewamy do miski.
Dodajemy resztę składników, wyrośnięte drożdże, mieszamy. Na końcu wlewamy masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy do wystygnięcia. Dwukrotnie mielimy. W rondlu o grubym spodzie rozgrzewamy masło, dodajemy mak, smażymy kilka minut, ciągle mieszając. Gdy masa przestygnie, dodajemy pozostałe . Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Ciasto wałkujemy na dwa cienkie prostokątny, rozsmarowujemy na nich masę, zwijamy w rolady, przenosimy do foremek wyłożonych pergaminem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu lukrujemy i dekorujemy bakaliami.Źródło: Rewia