Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój makowiec polany jest białą czekoladą i posypany całymi orzechami laskowymi.
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 26
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 82
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 117
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 26
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 82
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 117
Składniki
Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku z cukrem i zostawiłem żeby zaczęły pracować. Masło roztopiłem, mak z rodzynkami zalałem gorącą wodą. Jeżeli drożdże są suszone nie trzeba robić zaczynu.
Gdy masło przestygło, a zaczyn z drożdży był gotów, wymieszałem wszystkie składniki ciasta i zostawiłem pod przykryciem na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Z białek ubiłem pianę i dodałem do ostudzonego maku. Wrzuciłem posiekane orzechy, cynamon , łyżkę miodu i cukier. Jeżeli w maku jest za dużo wody, należy go najpierw odsączyć!
Ciasto rozwałkowałem na placek. Następnie rozsmarowałem na nim nadzienie zostawiając z brzegu 3 cm wolnego miejsca do zaklejenia całości. Ciasto z farszem zwinąłem w rulon, ponownie zostawiłem na kilka minut. Piekłem około 30 minut w 180 stopniach.