Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój makowiec polany jest białą czekoladą i posypany całymi orzechami laskowymi.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku z cukrem i zostawiłem żeby zaczęły pracować. Masło roztopiłem, mak z rodzynkami zalałem gorącą wodą. Jeżeli drożdże są suszone nie trzeba robić zaczynu.
Gdy masło przestygło, a zaczyn z drożdży był gotów, wymieszałem wszystkie składniki ciasta i zostawiłem pod przykryciem na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Z białek ubiłem pianę i dodałem do ostudzonego maku. Wrzuciłem posiekane orzechy, cynamon , łyżkę miodu i cukier. Jeżeli w maku jest za dużo wody, należy go najpierw odsączyć!
Ciasto rozwałkowałem na placek. Następnie rozsmarowałem na nim nadzienie zostawiając z brzegu 3 cm wolnego miejsca do zaklejenia całości. Ciasto z farszem zwinąłem w rulon, ponownie zostawiłem na kilka minut. Piekłem około 30 minut w 180 stopniach.