Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 386
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 386
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru. Resztę cukru roztrzepać z jajkami. W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników w misce, włożyć roztrzepane jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową, układamy drugi okrąg, smarujemy masą i nakładamy trzeci okrąg. Na środku ciasta ustawiamy małą szklankę. Ostrym nożem promieniście nacinamy ciasto tworząc 8 części. Pośrodku każdej części robimy nacięcie na 3/4 długości. Potem każdą część od środka wywijamy na zewnątrz. Tak aby ukazały się warstwy . Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka. Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut. Lukier. Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym.