Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Malakoff z rumem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1206
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1206
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
Do rondelka wlej 7 łyżek wody, wsyp cukier. Gotuj póki 1/4 płynu nie odparuje. Rondel zdejmij z ognia, syrop przestudź. Wymieszaj z rumem. Tortownicę (20 cm) wyłóż warstwą biszkoptów. Masło utrzyj z mlekiem i likierem amaretto. Posmaruj biszkopty na spodzie formy.
Na warstwie kremu ułóż kolejną warstwę biszkoptów, skrop je syropem z rumem. Ziarenka z laski wanilii utrzyj, dodaj do kremówki, ubij. Posmaruj wierzch i boki tortu. Godzinę schładzaj.
Czekoladę połam, rozpuść w garnuszku z 2 łyżkami oleju. Pozostałe biszkopty przetnij na połówki. Częścią obłóż dookoła zastudzony torcik. Resztę maczaj w czekoladzie. Układaj na wierzchu tortu. Ozdób mielonymi migdałami.
Czas 40 min; porcja – 440 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety