Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalny kolor, smak i aromat zamknięty w lekkich jak chmurka piankach. Łakocie i witaminy ukryte w puszystych zefirach. To już ostatnie tej jesieni owoce z mojego ogrodu. Z kwaskowych, cudownie wybarwionych jesiennych malin warto przyrządzić ten smakołyk, by się nim delektować.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22706
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15069
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4815
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22706
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15069
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4815
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 697
Składniki
Maliny pozbawiam pestek przecierając je za pomocą przecieraka do owoców. Uzyskałam 400 g musu.
Przygotowuję maty i worek z tylką. Trzeba szybko wyciskać zefirową masę, ponieważ agar tężeje przy40°C.
Do rondelka wlewam wodę, mus wsypuję cukier i agar. Dokładnie mieszam. Pozostawiam na 2-3 minuty by agar napęczniał.
Syrop stawiam na średnim ogniu i doprowadzam do zagotowania. Ciągle mieszając gotuję od momentu zagotowania 3-4 minuty. Syrop powinien osiągnąć temperaturę 105-106°C.
Gdy syrop zaczyna się gotować, ubijam białka z cream of tartar i cukrem końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego. Do sztywno ubitych białek nie przerywając miksowania cienką strużką wlewam gorący syrop. Po dodaniu całego syropu miksuję jeszcze 2 minuty.
Masę zefirową( moja miała temperaturę 52°C) przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskam zefiry. Pozostawiam na noc w temperaturze pokojowej do zastygnięcia.
Zastygnięte pianki sklejam po 2 spodami i obsypuję skrobią kukurydzianą.
Z tej proporcji wyszło mi dużo bo 76 połówek.
Jeśli ktoś nie pracował z agarem to proponuję sporządzić pianki z połowy porcji.