Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mandarynkowy deser"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Po łyżce dodawaj do niej serek waniliowy i cały czas energicznie ucieraj.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj pozostały cukier. Na koniec powstałą bitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Do przygotowanego kremu serowo-śmietanowego wlej likier amaretto (ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego). Zamiast niego możesz także użyć zwykłej wódki lub innego alkoholu. Całość delikatnie wymieszaj.
Mandarynki (lub pomarańcze) sparz, wyszoruj. Odkrój połówkę jednego owocu do dekoracji. Resztę obierz ze skórki i białych osłonek, podziel na cząstki. Biszkopty pokrusz. Do pucharków na przemian nakładaj porcje kremu, warstwę owoców i pokruszonych biszkopcików. Posyp kakao, ozdób cząstkami odłożonej mandarynki.
czas ok. 30 min; porcja – 430 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety