Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo słodkie i efektowne desery z pastą pistacjową i kruchym ciastem kataifi stały się hitem tego sezonu. Ale czy spodziewaliście się, że moda na dubajskie słodkości może zagościć także na wielkanocnym stole? Jurek Sobieniak pokazuje nam jak umiejętnie połączyć tradycję z nowoczesnością, przygotowując dubajski mazurek. Efekt jest tak pyszny, że z pewnością będziecie powracać do tego przepisu nie tylko od święta.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1142
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1142
Składniki
Masło klarowane rozpuszczamy w rondlu razem z olejem. Ciasto filo zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski przypominające makaron do rosołu (tak powstaje kataifi).
Tak przygotowane ciasto filo smażymy w tłuszczu na rumiany kolor, następnie wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Usmażone kataifi dzielimy na trzy części. Jedną część mieszamy z pastą pistacjową, a dwie pozostałe mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.
Mieszanie powinno być na tyle intensywne aby powstała gęsta masa z pokruszonego ciasta i past.
Tortownicę lub rondel o średnicy 24 cm wykładamy papierem pergaminowym. Jeśli pognieciesz papier, łatwiej dopasuje się on do kształtu formy.
Na dno naczynia wykładamy masę pistacjową. Równomiernie rozprowadzamy, aby powstała cienka warstwa pistacjowa.
Wykładamy masę czekoladową i delikatnie ją rozprowadzamy, aby również pokryła całe naczynie. Tak przygotowanego mazurka wkładamy do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
Podstawa mazurka powinna być twarda i łatwo odchodzić od papieru pergaminowego.
Prażone pistacje miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, to przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia o drobnych oczkach. Mieszamy je z pozostałym masłem klarowanym. Dodajemy do tego cukier puder oraz poszarpaną drobno bułkę maślaną.
Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Gotowy mazurek układamy pistacjową masą do góry. Dekorujemy masą z rękawa w dowolny sposób np. robiąc podłużne paski na powierzchni. Całość schładzamy w lodówce przez pół godziny i podajemy. Można również nie robić pasty pistacjowej a samą powierzchnię mazurka udekorować lukrem.