Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek pomarańczowy to lżejsza alternatywa dla klasycznego świątecznego przysmaku – oblanego obficie czekoladą i lukrem. Przygotuj go z wykorzystaniem domowej konfitury. Możesz od razu zrobić większą ilość i cieszyć się jej smakiem przez wiele miesięcy.
Forma do tarty 25 cm
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 144
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 144
Składniki
Zagotuj w garnku wodę z cukrem.
Dokładnie wyszoruj pomarańcze. Obierz ze skórek i ostrym nożem wytnij z nich gorzkie albedo (tak, by pozostałą tylko pomarańczowa część). Skórkę pokrój w paseczki, zalej na kilka minut wrzątkiem i odcedź. Miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do syropu.
Gotuj pomarańcze przez godzinę na średniej mocy palnika. Zblenduj. Dodaj sok z cytryny i sparzoną skórkę. Gotuj całość na wolnym ogniu (bez przykrycia) przez kolejne 2-3 godziny – aż konfitura zacznie tężeć po wyjęciu na schłodzony spodeczek. Przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do wystudzenia.
Połącz w dużej misce mąkę, cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 2 części, mniej więcej w proporcji 2:1. Z większej części uformuj kulę i włóż ją na co najmniej pół godziny do lodówki. Mniejszą część przełóż do rękawa cukierniczego.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 25 cm. Wypełnij formę konfiturą pomarańczową (jeśli nie zużyjesz całości, resztę zjedz z pieczywem lub zapasteryzuj). Udekoruj z wierzchu miękkim ciastem (z rękawa cukierniczego), np. tworząc z niego kratkę.
Wstaw mazurek do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż ciasto się zarumieni.