Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Mazurek pomarańczowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Mazurek pomarańczowy

08.04.2025 Odsłon: 2215
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

W wielu polskich domach na święta wielkanocne zawsze piecze się mazurka. To płaskie ciasto, które jest bogato zdobione. Charakterystyczne dekoracje mają symbolizować radość ze Zmartwychwstania Chrystusa. Często rodziny przygotowują je wspólnie, angażując do pracy w kuchni nawet najmłodszych.

Mazurek pomarańczowy

Dlaczego warto upiec akurat najlepszego mazurka pomarańczowego na święta? To kusząca propozycja - dużo nowocześniejsza od klasycznych wielkanocnych wypieków. Deser łączy w sobie elegancki wygląd i orzeźwiający aromat, który już samym zapachem przyciągnie uwagę bliskich. Jego smak to połączenie delikatnej słodyczy kruchego ciasta i świeżej, lekko kwaskowatej nuty cytrusów. Maślany spód przyjemnie chrupie i doskonale komponuje się z aksamitną konfiturą. Najlepszy mazurek pomarańczowy pięknie się prezentuje, mimo raczej skromnej dekoracji. Z wierzchu przykryty jest kratką, zrobioną z ciasta, a spod spodu widać piękną, cytrusową masę. Dzięki temu zdobieniu całość przypomina nieco piękny witraż. 

Mazurek pomarańczowy - przepis 

Mazurek pomarańczowy może być idealną propozycją dla wszystkich, którzy szukają mniej klasycznego przepisu na wielkanocne ciasto. Przepis na mazurka pomarańczowego nie jest bardzo skomplikowany i nie bazuje na długiej liście składników. Jego bazą jest maślane ciasto, do którego dodaje się też odrobinę śmietany. Dzięki niej będzie przyjemnie wilgotne na dłużej. Konfiturę przyrządza się z kolei z pomarańczy z dodatkiem cukru. Wystarczy gotować owoce w posłodzonej wodzie, aż zaczną tężeć. Następnie formę do tarty wykłada się schłodzonym ciastem, a na nie wylewa się konfiturę. Całość piecze się krótko w piekarniku i studzi przed podaniem.

Tradycyjny mazurek wielkanocny

Mazurek pomarańczowy to zdecydowanie lżejsza alternatywa dla klasycznego świątecznego przysmaku. Tradycyjny mazurek wielkanocny przygotowuje się na kruchym spodzie, który następnie obficie polewa się masą kajmakową lub czekoladową. Nie może zabraknąć także bakalii, które stworzą piękną dekorację na wierzchu deseru. Historia tradycyjnego mazurka wielkanocnego w Polsce sięga XVII wieku. Jego nazwę zaczerpnięto od mieszkańców Mazur, gdzie ciasto cieszyło się dużą sympatią. Wypiek nie pochodzi jednak z Polski i jest uznawany za przodka tureckiej baklawy. Dzisiaj spotyka się przeróżne wersje deseru, np. mazurek pistacjowy czy bez pieczenia (na spodzie z herbatników).

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma do tarty o średnicy 25 cm

Etapy przygotowania

Ten przepis na mazurek pomarańczowy to bardzo klasyczna receptura. Poradzą sobie z nim wszyscy początkujący cukiernicy, nawet z małym doświadczeniem w kuchni. Jeśli jednak masz ochotę dodać coś do takiego deseru, istnieje wiele ciekawych urozmaiceń mazurka pomarańczowego.

Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Coraz bardziej popularnym ciastem na Wielkanoc jest też mazurek pomarańczowy z mascarpone. Robi się go jednak nieco inaczej niż w przypadku tej prostszej wersji. Deser wychodzi dużo bardziej kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Na maślany spód - który przyrządza się identycznie jak w powyższym przepisie - trafia krem na bazie serka mascarpone oraz skórek i soku z pomarańczy. Ciasto jest lubiane przede wszystkim za swoją lekkość i nieprzesadzony, lekko słodki smak. Do przyrządzenia kremu wykorzystaj 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, skórkę startą z jednej dużej pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej) i sok wyciśnięty z tego owocu. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem na aksamitną masę, wlej sok i wsyp skórkę. Krótko zmiksuj i nałóż na upieczony wcześniej kruchy spód (piecz 15 minut).  

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Biała czekolada to słodki składnik, który idealnie przełamuje kwaskowaty smak cytrusów. Nic więc dziwnego, że jedną z odmian mazurka pomarańczowego jest ten z dodatkiem białej czekolady. Jak wygląda? Na spodzie znajduje się maślane ciasto, następnie warstwa owocowej konfitury, a na wierzchu - zamiast ozdobnej kratki - znajduje się polewa. To słodsza niż klasyczna wersja mazurka pomarańczowego, dlatego w takim wydaniu zasmakuje na pewno miłośnikom słodyczy. Jak przygotować mazurek pomarańczowy z białą czekoladą? Upiecz ciasto według powyższego przepisu (nie umieszczaj tylko kratki z ciasta na wierzchu). Gdy będzie się studziło, zrób polewę. 150 g białej czekolady, 50 ml śmietanki kremówki i łyżeczkę skórki pomarańczowej przełóż do garnka i rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia w aksamitną masę. Wylej na ostudzone ciasto i poczekaj, aż nieco się ochłodzi (włóż do lodówki, aby całkowicie stężała). Jeśli lubisz strojnie zdobione mazurki, zanim polewa zastygnie, ozdób ją skórką pomarańczową, kandyzowanymi plasterkami pomarańczy, płatkami migdałów albo wiórkami kokosowymi (według uznania).  

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

KORAL
KORAL
Desery

Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Desery Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Ciasta

Odsłon: 162

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Rosół z pierożkami mięsnymi

Zupy Rosół z pierożkami mięsnymi

Polecam. Zamiast makaronu pierożki z mięsem.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1115

> 60 min >60 min
9
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 16510

do 60 min 60 min
33
marianna1289
marianna1289
Desery

Lekki sernik bez pieczenia

Desery Lekki sernik bez pieczenia

Puszysty , aromatyczny, przygotuje każdy.

  • Impreza
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 526

do 60 min 60 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22383

do 15 min 15 min
30
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Sałatki

Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Sałatki Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 197

do 15 min 15 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

KORAL
KORAL
Desery

Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Desery Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Ciasta

Odsłon: 162

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Rosół z pierożkami mięsnymi

Zupy Rosół z pierożkami mięsnymi

Polecam. Zamiast makaronu pierożki z mięsem.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1115

> 60 min >60 min
9
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 16510

do 60 min 60 min
33
marianna1289
marianna1289
Desery

Lekki sernik bez pieczenia

Desery Lekki sernik bez pieczenia

Puszysty , aromatyczny, przygotuje każdy.

  • Impreza
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 526

do 60 min 60 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22383

do 15 min 15 min
30
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Sałatki

Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Sałatki Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 197

do 15 min 15 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Mazurek pomarańczowy
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • łyżka kwaśnej śmietany (18%),
  • 2 pomarańcze z ekologicznej uprawy (około 500 g),
  • 250 g cukru kryształu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 125 ml wody.
Sposób przygotowania:
1

Zagotuj w garnku wodę z cukrem.

2

Dokładnie wyszoruj pomarańcze. Obierz ze skórek i ostrym nożem wytnij z nich gorzkie albedo (tak, by pozostała tylko pomarańczowa część). Skórkę pokrój w paseczki, zalej na kilka minut wrzątkiem i odcedź. Miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do syropu.

3

Gotuj pomarańcze przez godzinę na średniej mocy palnika. Zblenduj. Dodaj sok z cytryny i sparzoną skórkę. Gotuj całość na wolnym ogniu (bez przykrycia) przez kolejne 2-3 godziny - aż konfitura zacznie tężeć po wyjęciu na schłodzony spodeczek. Przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do wystudzenia.

4

Połącz w dużej misce mąkę, cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 2 części, mniej więcej w proporcji 2:1. Z większej części uformuj kulę i włóż ją na co najmniej pół godziny do lodówki. Mniejszą część przełóż do rękawa cukierniczego.

5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 25 cm. Wypełnij formę konfiturą pomarańczową (jeśli nie zużyjesz całości, resztę zjedz z pieczywem lub zapasteryzuj). Udekoruj z wierzchu miękkim ciastem (z rękawa cukierniczego), np. tworząc z niego kratkę.

6

Wstaw mazurek pomarańczowy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż ciasto się zarumieni.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki