Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu polskich domach na święta wielkanocne zawsze piecze się mazurka. To płaskie ciasto, które jest bogato zdobione. Charakterystyczne dekoracje mają symbolizować radość ze Zmartwychwstania Chrystusa. Często rodziny przygotowują je wspólnie, angażując do pracy w kuchni nawet najmłodszych.
Dlaczego warto upiec akurat najlepszego mazurka pomarańczowego na święta? To kusząca propozycja - dużo nowocześniejsza od klasycznych wielkanocnych wypieków. Deser łączy w sobie elegancki wygląd i orzeźwiający aromat, który już samym zapachem przyciągnie uwagę bliskich. Jego smak to połączenie delikatnej słodyczy kruchego ciasta i świeżej, lekko kwaskowatej nuty cytrusów. Maślany spód przyjemnie chrupie i doskonale komponuje się z aksamitną konfiturą. Najlepszy mazurek pomarańczowy pięknie się prezentuje, mimo raczej skromnej dekoracji. Z wierzchu przykryty jest kratką, zrobioną z ciasta, a spod spodu widać piękną, cytrusową masę. Dzięki temu zdobieniu całość przypomina nieco piękny witraż.
Mazurek pomarańczowy może być idealną propozycją dla wszystkich, którzy szukają mniej klasycznego przepisu na wielkanocne ciasto. Przepis na mazurka pomarańczowego nie jest bardzo skomplikowany i nie bazuje na długiej liście składników. Jego bazą jest maślane ciasto, do którego dodaje się też odrobinę śmietany. Dzięki niej będzie przyjemnie wilgotne na dłużej. Konfiturę przyrządza się z kolei z pomarańczy z dodatkiem cukru. Wystarczy gotować owoce w posłodzonej wodzie, aż zaczną tężeć. Następnie formę do tarty wykłada się schłodzonym ciastem, a na nie wylewa się konfiturę. Całość piecze się krótko w piekarniku i studzi przed podaniem.
Mazurek pomarańczowy to zdecydowanie lżejsza alternatywa dla klasycznego świątecznego przysmaku. Tradycyjny mazurek wielkanocny przygotowuje się na kruchym spodzie, który następnie obficie polewa się masą kajmakową lub czekoladową. Nie może zabraknąć także bakalii, które stworzą piękną dekorację na wierzchu deseru. Historia tradycyjnego mazurka wielkanocnego w Polsce sięga XVII wieku. Jego nazwę zaczerpnięto od mieszkańców Mazur, gdzie ciasto cieszyło się dużą sympatią. Wypiek nie pochodzi jednak z Polski i jest uznawany za przodka tureckiej baklawy. Dzisiaj spotyka się przeróżne wersje deseru, np. mazurek pistacjowy czy bez pieczenia (na spodzie z herbatników).
Forma do tarty o średnicy 25 cm
Ten przepis na mazurek pomarańczowy to bardzo klasyczna receptura. Poradzą sobie z nim wszyscy początkujący cukiernicy, nawet z małym doświadczeniem w kuchni. Jeśli jednak masz ochotę dodać coś do takiego deseru, istnieje wiele ciekawych urozmaiceń mazurka pomarańczowego.
Coraz bardziej popularnym ciastem na Wielkanoc jest też mazurek pomarańczowy z mascarpone. Robi się go jednak nieco inaczej niż w przypadku tej prostszej wersji. Deser wychodzi dużo bardziej kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Na maślany spód - który przyrządza się identycznie jak w powyższym przepisie - trafia krem na bazie serka mascarpone oraz skórek i soku z pomarańczy. Ciasto jest lubiane przede wszystkim za swoją lekkość i nieprzesadzony, lekko słodki smak. Do przyrządzenia kremu wykorzystaj 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, skórkę startą z jednej dużej pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej) i sok wyciśnięty z tego owocu. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem na aksamitną masę, wlej sok i wsyp skórkę. Krótko zmiksuj i nałóż na upieczony wcześniej kruchy spód (piecz 15 minut).
Biała czekolada to słodki składnik, który idealnie przełamuje kwaskowaty smak cytrusów. Nic więc dziwnego, że jedną z odmian mazurka pomarańczowego jest ten z dodatkiem białej czekolady. Jak wygląda? Na spodzie znajduje się maślane ciasto, następnie warstwa owocowej konfitury, a na wierzchu - zamiast ozdobnej kratki - znajduje się polewa. To słodsza niż klasyczna wersja mazurka pomarańczowego, dlatego w takim wydaniu zasmakuje na pewno miłośnikom słodyczy. Jak przygotować mazurek pomarańczowy z białą czekoladą? Upiecz ciasto według powyższego przepisu (nie umieszczaj tylko kratki z ciasta na wierzchu). Gdy będzie się studziło, zrób polewę. 150 g białej czekolady, 50 ml śmietanki kremówki i łyżeczkę skórki pomarańczowej przełóż do garnka i rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia w aksamitną masę. Wylej na ostudzone ciasto i poczekaj, aż nieco się ochłodzi (włóż do lodówki, aby całkowicie stężała). Jeśli lubisz strojnie zdobione mazurki, zanim polewa zastygnie, ozdób ją skórką pomarańczową, kandyzowanymi plasterkami pomarańczy, płatkami migdałów albo wiórkami kokosowymi (według uznania).
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1045
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 956
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1045
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 956
Składniki
Zagotuj w garnku wodę z cukrem.
Dokładnie wyszoruj pomarańcze. Obierz ze skórek i ostrym nożem wytnij z nich gorzkie albedo (tak, by pozostała tylko pomarańczowa część). Skórkę pokrój w paseczki, zalej na kilka minut wrzątkiem i odcedź. Miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do syropu.
Gotuj pomarańcze przez godzinę na średniej mocy palnika. Zblenduj. Dodaj sok z cytryny i sparzoną skórkę. Gotuj całość na wolnym ogniu (bez przykrycia) przez kolejne 2-3 godziny - aż konfitura zacznie tężeć po wyjęciu na schłodzony spodeczek. Przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do wystudzenia.
Połącz w dużej misce mąkę, cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 2 części, mniej więcej w proporcji 2:1. Z większej części uformuj kulę i włóż ją na co najmniej pół godziny do lodówki. Mniejszą część przełóż do rękawa cukierniczego.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 25 cm. Wypełnij formę konfiturą pomarańczową (jeśli nie zużyjesz całości, resztę zjedz z pieczywem lub zapasteryzuj). Udekoruj z wierzchu miękkim ciastem (z rękawa cukierniczego), np. tworząc z niego kratkę.
Wstaw mazurek pomarańczowy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż ciasto się zarumieni.