Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek jest to ciasto, które w ciągu roku jest zapomniane i wraca do łask w okresie Świąt Wielkiej Nocy.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93564
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2644
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3490
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1594
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2251
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93564
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2644
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3490
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1594
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2251
Składniki
Masło i jajka powinny być zimne, mieszamy masło z mąką, dodajemy resztę składników. Mieszamy wszystko razem. Stosując wałek robimy blat ciasta o grubości 1,5 - 2 cm. Możemy pozostawić kwadrat lub tak jak ja uformować kształt jajka. Odcięte ciasto pozostawiamy bo się nam przyda.
Z odciętego ciasta formujemy cienki wałek i przyklejamy na krawędzi blatu z ciasta by stworzył cienką zaporę. Możemy dla ładności nakłuć widelcem.
Nagrzewamy piekarnik góra/dół 180 st C. wkładamy przygotowane ciasto i pieczemy 20-30 min do zarumienienia. Jak już ciasto jest gotowe to wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zaczynamy robić krem, mieszamy serek mascarpone z kremem proteinowym, dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki razem do uzyskania gładkiej masy.
Mrożone truskawki rozpuszczamy w garnku i jak są już miękkie to blendujemy je. Dodajemy galaretki mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Jak galaretka zaczyna się ścinać to wylewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia.
Następnie na przygotowane ciasto z galaretką kładziemy zrobiony krem, może być go więcej. Odstawiamy całość do lodówki by krem trochę stwardniał, będzie lepiej dekorować.
Po godzinie możemy zacząć dekoracje do których użyłem tzw. pisaków do dekorowania można kupić gotowe w sklepie. Trochę suszonych moreli i orzechów, u mnie to orzechy pekan . I tak oto mamy super ciasto o bardzo ładnym wyglądzie. Wygląd ciasta zależy tylko od Waszej inwencji twórczej. Gratuluję pomysłu i smacznego.