Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Moja propozycja to pyszne, kruche ciasto z masą śmietanowo kajmakową.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 435
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2260
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38663
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1353
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 435
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2260
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38663
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1353
Składniki
Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką, wycinamy kształt mazurka, u mnie jajko. Ze skrawków ciasta robimy ranty i inne dekoracje. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut, aż spód będzie miał ładny rumiany kolor. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz grubości ciasta. Ciasto studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie pomału dodajemy masę kajmakową i ubijamy aby krem był sztywny i gładki. Krem wykładamy na przestudzone ciasto i dekorujemy. Smacznego!