Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którzy przepadają za kokosem:)
Polecam.
Odsłon: 835
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1541
Polecam.
Odsłon: 835
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1541
Składniki
Biszkopt:Bałka z cukrem ubić na sztywno. Dodawać stopniowo żółtka, wszystko dobrze wymieszać, dodać olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do masy, wszystko delikatnie wymieszać. Masę wylac do natłuszczonej i posypanej bułką tarta tortownicy. Pec około 35 min. Biszkopt ostudzić i przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie dodać żółtka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Ostudzić. Powoli ucierając dodawać masło i wiórki. Odjąć do oddzielnego naczynia 1/3 kremu- dodac do niego 2 łyżki kakao i wymieszać mikserem. Przygotowanie tortu: 1 część biszkoptu nasączyć wodą z kwaskiem( ja rozpuszczam około 1 łyżeczki kwasku cytrynowego i 3 łyżeczek cukru w 1 szklance przegotowanej zimnej wody)posmarować ją połową dżemu porzeczkowego i na to wyłożyć część kremu kokosowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, delikatnie nasączamy wodą z kwaskiem, na to dajemy drugą część dżemu i wykłądamy kakaowy krem (zostawiając troszkę do dekoracji), przykrywamy 3 częścią biszkoptu, nasączamy ją i wykałdamy kolejną część kremu kokosowego. remem kokosowym smarujemy również boki ciasta. dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam cukierków kokosowych w czekoladzie i groszków o smaku kokosowym. Całość posypałam kokosem. Smacznego!!!