Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migoczące gwiazdki. Pyszne, świąteczne ciasteczka"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27974
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27974
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj drobny cukier. Wsyp zmielone orzechy włoskie, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawę korzenną do pierników. Wymieszaj razem suche .
Dodaj do nich posiekaną zimną margarynę, płynny miód i 2 całe jajka. Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto na pierniczki. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat (grubość około 5 mm). Foremką wykrawaj gwiaz- dki. Układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na 10 min.
Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu (rozpuść go w garnuszku z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej). Posmaruj gwiazdki, ozdób posypką.
Czas ok. 65 min; porcja – 45 kcal, cena 50 gr.
Ciasteczka udekoruj posypką zanim lukier całkowicie zaschnie.Źródło: Świat kobiety