Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini szarlotki gotowe w mig. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować nadzienie z jabłek i cynamonu. Po 40 minutach spędzonych w piekarniku szarlotki są gotowe do serwowania gościom. Deser palce lizać!
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1805
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101726
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6169
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1805
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101726
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6169
Składniki
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce oprósz cynamonem. Farsz do mini szarlotek wymieszaj i odstaw na bok.
Do osobnej miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, wsyp cukier i szczyptę soli. Dodaj starte na tarce zimne masło. Składniki zagnieć na gładką masę.
Formę na muffinki posmaruj masłem i oprósz mąką.
1/4 część ciasta odłóż na bok. Większy kawałek podziel na 12 części. Wylep nimi spód i brzegi foremek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Do środka nałóż po 2-3 łyżki jabłkowego nadzienia.
Odłożoną część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij koła. Przykryj nimi nadziane babeczki. Brzegi dokładnie sklej ze sobą.
Mini szarlotki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (do zrumienienia).
Gotowe mini szarlotki wystudź, wyciągnij delikatnie z foremek. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj orzeszkami.