Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miniszarlotki z granatem"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2782
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 52
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 81
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2782
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 52
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 81
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 6 kwadratów. Cukier wymieszaj z cynamonem (jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę mielonych goździków i anyżu). Mieszanką posyp ciasto.
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w cienkie półplasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, osusz i dekoracyjnie ułóż na środku każdego kawałka ciasta, tak by zachodziły na siebie. Dwa przeciwległe brzegi ciastka zawiń do środka.
Przygotowane ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 10 minut, aż brzegi ładnie się zezłocą. Przed podaniem posyp miąższem granatu.Źródło: Tina