Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miniszarlotki z granatem"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2765
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 739
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 87
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2765
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 739
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 87
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 6 kwadratów. Cukier wymieszaj z cynamonem (jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę mielonych goździków i anyżu). Mieszanką posyp ciasto.
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w cienkie półplasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, osusz i dekoracyjnie ułóż na środku każdego kawałka ciasta, tak by zachodziły na siebie. Dwa przeciwległe brzegi ciastka zawiń do środka.
Przygotowane ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 10 minut, aż brzegi ładnie się zezłocą. Przed podaniem posyp miąższem granatu.Źródło: Tina