Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1071
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 106
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8468
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1071
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 106
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8468
Składniki
Ciasto: mąkę przesiewam z sodą, przyprawami i solą. Jajka rozbijam, oddzielam białka od żółtek. Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wlewam porcjami miód i wsypuję mąkę. Dodaję śmietanę. Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy. Mieszam i przekładam ciasto do foremki. Piekę 60-65 minut w 170 st. C. Ostudzam i przekrawam na 3 blaty.
Przełożenie: powidła zagotowuję. Wsypuję galaretkę, mieszam. Gdy masa przestygnie, przekładam nią blaty.
Kremówkę podgrzewam, rozpuszczam w niej czekoladę, odstawiam na 3 minuty i polewam piernik. Dekoruję pomarańczą i cynamonem.