Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz orzechy, z pewnością zachwyci cię miodownik z orzechami. Użyj do niego dobrej jakości (100% orzechów), świeżego, półpłynnego kremu orzechowego.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8019
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 354
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3494
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 631
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8019
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 354
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3494
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 631
Składniki
Przygotuj ciasto. Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj miód i cukier. Podgrzewaj masę, co pewien czas mieszając – do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Przestudź.
Przesiej mąkę i sodę. Dodaj do produktów sypkich zawartość rondelka i rozkłócone jajka. Zagnieć całość na jednolitą masę. Ciasto powinno być na tyle plastyczne, by dało się wałkować. Jeśli będzie nazbyt kleiste, włóż je na pół godziny do lodówki.
Podziel ciasto na 2-3 mniejsze porcje. Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wykrój w sumie 5 blatów o średnicy około 18 cm każdy. Resztę ciasta rozwałkuj na placek o dowolnym kształcie – będzie potrzebne (pokruszone) do dekoracji.
Upiecz blaty w piekarniku nagrzanym do 160°C (około 10 minut każdy – aż ciasto się zarumieni). Po upieczeniu blaty ciasta będą miękkie, ale gdy wystygną – stwardnieją.
Przygotuj krem. Odlej około 200 ml mleka i wymieszaj z nim proszek na budyń. Resztę mleka zagotuj z miodem. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – aż budyń zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia pod przykryciem z folii spożywczej (folia ma dotykać powierzchni budyniu).
Zmiksuj budyń z kremem orzechowym. Dodawaj go do budyniu partiami, miksując mikserem na średnich obrotach, a pod koniec – na wysokich.
Przełóż okrągłe blaty ciasta kremem (odłóż część kremu do posmarowania go z wierzchu). Ułóż pod obciążeniem i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Otynkuj ciasto resztą kremu i oprósz pokruszonym blatem (tym nieforemnym) ciasta. Udekoruj orzechami.
Miodownik jest najsmaczniejszy po 2-3 dniach, gdy zmiękną blaty ciasta.