Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mississippi mud pie to – jak sama nazwa wskazuje – tradycyjny wypiek wywodzący się z rejonu stanu Missisippi. Jak na amerykański klasyk przystało ciasto jest pełne słodyczy. A że podaje się je lodami lub bitą śmietaną, z powodzeniem możesz dodać nieco mniej cukru niż w oryginalnym przepisie – do smaku!
Forma 23x33 cm
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12529
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1016
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 890
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4099
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12529
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1016
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 890
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4099
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.
Umieść w misie miksera olej, jajka, mleko, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj do płynnych składników cukier i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach miksera – do rozpuszczenia cukru.
Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Miksując ciasto na niskich obrotach, partiami dodaj do niego produkty sypkie. Pomiędzy dodaniem każdej partii wlej część wrzątku.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach 23x33 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30 minut – do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim równomiernie pianki marshmallows. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika ma około 2 minuty – do chwili, aż pianki się lekko roztopią. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Roztop w rondelku masło. Cały czas mieszając zawartość rondelka, stopniowo dodaj śmietanę i kakao w proszku. Gotuj przez około 2 minuty (nie przerywając mieszania).
Zdejmij rondelek z palnika. Zmiksuj polewę cukrem pudrem i wanilią. Gdy uzyska gładką konsystencję, od razu przelej ją na ciasto. Wstaw Mississippi mud pie do lodówki na około pół godziny – do momentu zastygnięcia polewy.