Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mississippi mud pie to – jak sama nazwa wskazuje – tradycyjny wypiek wywodzący się z rejonu stanu Missisippi. Jak na amerykański klasyk przystało ciasto jest pełne słodyczy. A że podaje się je lodami lub bitą śmietaną, z powodzeniem możesz dodać nieco mniej cukru niż w oryginalnym przepisie – do smaku!
Forma 23x33 cm
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 321
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65134
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 917
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5843
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 321
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65134
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 917
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5843
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.
Umieść w misie miksera olej, jajka, mleko, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj do płynnych składników cukier i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach miksera – do rozpuszczenia cukru.
Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Miksując ciasto na niskich obrotach, partiami dodaj do niego produkty sypkie. Pomiędzy dodaniem każdej partii wlej część wrzątku.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach 23x33 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30 minut – do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim równomiernie pianki marshmallows. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika ma około 2 minuty – do chwili, aż pianki się lekko roztopią. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Roztop w rondelku masło. Cały czas mieszając zawartość rondelka, stopniowo dodaj śmietanę i kakao w proszku. Gotuj przez około 2 minuty (nie przerywając mieszania).
Zdejmij rondelek z palnika. Zmiksuj polewę cukrem pudrem i wanilią. Gdy uzyska gładką konsystencję, od razu przelej ją na ciasto. Wstaw Mississippi mud pie do lodówki na około pół godziny – do momentu zastygnięcia polewy.