Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mississippi mud pie to – jak sama nazwa wskazuje – tradycyjny wypiek wywodzący się z rejonu stanu Missisippi. Jak na amerykański klasyk przystało ciasto jest pełne słodyczy. A że podaje się je lodami lub bitą śmietaną, z powodzeniem możesz dodać nieco mniej cukru niż w oryginalnym przepisie – do smaku!
Forma 23x33 cm
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21582
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9552
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4099
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 730
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21582
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9552
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4099
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 730
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.
Umieść w misie miksera olej, jajka, mleko, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj do płynnych składników cukier i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach miksera – do rozpuszczenia cukru.
Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Miksując ciasto na niskich obrotach, partiami dodaj do niego produkty sypkie. Pomiędzy dodaniem każdej partii wlej część wrzątku.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach 23x33 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30 minut – do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim równomiernie pianki marshmallows. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika ma około 2 minuty – do chwili, aż pianki się lekko roztopią. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Roztop w rondelku masło. Cały czas mieszając zawartość rondelka, stopniowo dodaj śmietanę i kakao w proszku. Gotuj przez około 2 minuty (nie przerywając mieszania).
Zdejmij rondelek z palnika. Zmiksuj polewę cukrem pudrem i wanilią. Gdy uzyska gładką konsystencję, od razu przelej ją na ciasto. Wstaw Mississippi mud pie do lodówki na około pół godziny – do momentu zastygnięcia polewy.