Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Murzynek mandarynkowy"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 295
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1265
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 125
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 295
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1265
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 125
Składniki
Mandarynki obierz, podziel na cząstki i usuń białe błonki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. 2 keksowe formy wysmaruj masłem. Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.
Stopniowo dodawaj jajka, cały czas dokładnie ubijając. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oraz proszek do pieczenia, cynamon i imbir, dokładnie wymieszaj.
Do ubitej masy dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę i mleko. Delikatnie wymieszaj, następnie wsyp mieszankę mąki i wszystko zmiksuj do połączenia się składników.
Ciastem napełnij formy keksowe. Równomiernie rozłóż mandarynki, lekko wciskając je w masę. Piecz przez 40–45 min (do suchego patyczka).
Orzechy grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej miód (na małym ogniu). Wsyp rodzynki i orzechy. Mieszając, smaż 2 min. Zdejmij z ognia, dodaj płatki, wymieszaj. Lekko przestudzoną masą bakaliową posmaruj wierzch ostudzonych keksów.Źródło: Tina