Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe tiramisu. Bardzo łatwy przepis, który bez trudu wykonasz w 20 minut.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 467
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16700
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 386
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 467
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16700
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 386
Składniki
Zapraszam do zobaczenia, krótkiego filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować ten przepyszny deser.
Jajka należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka dodajemy mascarpone z ziarnami wydrążonymi z jednej laski wanilii i wszystko razem chwilę miksujemy. W ten sposób otrzymamy krem do naszego deseru.
Należy zaparzyć 250ml mocnej kawy. Ważne jest aby kawa była ciepła (lepiej nasączy nam biszkopty). Biszkopty moczymy w kawie i układamy na dnie naczynia (ja używam żaroodpornego). Kiedy ułożymy pierwszą warstwę to zalewamy je kremem, a następnie układamy drugą warstwę i ponownie zalewamy kremem. Teraz tiramisu powinno trafić do lodówki na przynajmniej 3h zalecam na całą noc.
Po solidnym schłodzeniu proponuję wszystko ozdobić karobem (zdrowsza wersja kakao). Potrzebna nam będzie jedna łyżeczka karobu i sitko i drobnych oczkach. Wierz udekorujmy malinami, które doskonale złamią słodycz tego deseru. Życzę smacznego!