Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki które zawsze się udają. Już od pierwszej sztuki!
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11423
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 190
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11423
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 190
Składniki
Naleśniki rozpocząłem od przygotowania nadzienia. Twaróg rozdrobniłem widelcem, dodałem cukier wanilinowy i jogurt. Wymieszałem wszystko aż do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. Do masy dodaję rodzynki i zostawiam masę na kilka minut. Dzięki temu rodzynki napęcznieją i zrobią się miękkie.
Ciasto naleśnikowe: Mąkę, jajko, szklankę mleka, olej i szczyptę sody miksuję. Drugą szklankę mleka dodaję powoli pilnując aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powinno być rzadkie, łatwo rozprowadzające się po patelni.
Dodanie oleju do ciasta powoduje, że nie trzeba podlewać patelni olejem. Olej na patelnię daję tylko przy pierwszym naleśniku (dosłownie kropelkę) , jeżeli patelnia jest wystarczająco gorąca, pierwszy naleśnik będzie równie udany jak pozostałe.
Nadzienie rozprowadzam po naleśniki, zawijam w rulon lub składam na trójkąt. Polewam jogurtem, posypuję owocami.
Przemycamy zdrowie: Część mąki zastępuję pełnoziarnistą lub dodaję otręby. W cieście naleśnikowym łatwo ukryć siemię lniane, ostropest, płatki owsiane. Zarówno do ciasta jak i twarogu dodaję kurkumę.