Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 424
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14490
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 424
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14490
Składniki
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu. Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.