Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1239
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1239
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Ciasto: posiekaj, zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 12 godzin. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj. Placki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C.
Krem: półtorej szklanki mleka zmiksuj z mąkami, budyniem i jajkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Wlej cienkim strumieniem mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź.
Masło utrzyj, dodając po łyżce budyń. Kremem posmaruj jedno ciasto, przykryj drugim, lekko dociśnij.
Do kremu można dodać 2-3 łyżki ajerkoniaku, ucierając go z masłem i budyniem. Gotową napoleonkę najlepiej schłodzić (nawet przez noc). Wtedy ciasto zmięknie i łatwiej będzie je pokroić.Źródło: Chwila dla Ciebie