Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to nieco zapomniane ciasto. Niegdyś królowało na świątecznych stołach, a nierzadko piekło się je także bez okazji – ot, do kawy na podwieczorek. Obecnie popularniejsze stało się amerykańskie brownie – podobne do murzynka, ale cięższe, mocno czekoladowe, wilgotne. Wielu smakoszy ceni brownie za tę ostatnią cechę. Czy to oznacza, że rodzime ciasto czekoladowe jest suche? To wyłącznie kwestia odpowiedniej proporcji składników. Przekonaj się, że pyszny, niebywale wilgotny murzynek w niczym nie ustępuje modnemu brownie!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35038
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35038
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Roztop w rondelku masło i połącz z mlekiem. Dodaj kakao, połowę cukru, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i wymieszaj zawartość rondelka, cały czas podgrzewając go na palniku o niskiej mocy. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlej cienką stróżką zawartość rondelka (nie całą – zostaw około 100 ml na polewę). Zmiksuj do połączenia składników.
Do naczynia z ciastem przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj szpatułą lub mikserem na niskich obrotach.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm (albo formy o wymiarach 24x24 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Roztop w rondelku (z polewą) pół tabliczki białej czekolady. Oblej polewą przestudzone ciasto. Możesz dodatkowo udekorować je np. czekoladowymi kuleczkami.