Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz szybkiego i smacznego deseru na dziecięce urodziny lub spotkanie z przyjaciółką, proponujemy ci to niezawodne ciasto truskawkowe. Któż nie lubi lekkiego biszkoptu, boskiego kremu śmietanowego połączonego ze świeżymi truskawkami i galaretką? Dla wzbogacenia smaku kremu dodaj do niego truskawkową galaretkę lub odrobinę owocowego musu. Poza sezonem truskawkowym sięgnij po maliny, borówki lub wiśnie, a ciasto będzie równie kuszące.
Blaszka: 25 x 35 cm
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania biszkoptu. W misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Cukier powinien się rozpuścić. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj do uzyskania puszystej masy. Partiami dosypuj mieszankę przesianych mąk i ostrożnie wymieszaj szpatułką. Przelej ciasto biszkoptowe do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut lub do momentu suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z pieca, ostudź, wyjmij z formy, oderwij papier i ponownie włóż do tej samej blaszki wysmarowanej masłem.
W zależności od tego, ile masz czasu i jak bardzo truskawkowy ma być krem, możesz dodać do niego tężejącą galaretkę truskawkową lub truskawkowy mus. Do wykonania musu potrzebujesz ok. 200 g i 1-2 łyżki cukru pudru. Oczyszczone owoce zblenduj na gładki mus, po czym dodaj cukier puder i wymieszaj. Aby zwiększyć gładkość musu, przetrzyj go przez gęste sito, a usuniesz pestki. Rozpuść żelatynę w małej ilości wrzątku (4 łyżeczki, jeśli dodajesz mus lub 2 łyżeczki, gdy dolejesz do kremu galaretkę) i odstaw do ostudzenia. Jeśli chcesz dodać galaretkę, rozpuść ją w 250 ml wrzącej wody i także odstaw do ostygnięcia.
Zimną (wprost z lodówki) śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwalając cukrem pudrem. Dolej sok z cytryny i wlej mus truskawkowy lub galaretkę truskawkową i właściwą ilość tężejącej żelatyny. Dokładnie wymieszaj krem szpatułką i wlej na upieczony biszkopt. Rozprowadź szpatułką i wstaw do lodówki na około godzinę.
Truskawki do górnej warstwy ciasta umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozpuść galaretki w 500 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Ułóż truskawki na zastygłym kremie śmietanowym i zalej tężejącą galaretką. Następnie wstaw do lodówki do pełnego schłodzenia – najlepiej na 4 godziny lub dłużej. Niezawodne ciasto truskawkowe będzie gotowe, gdy galaretka porządnie stężeje, dlatego najlepiej zostaw je w lodówce na całą noc.