Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Odwrócone ciasto z bananami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 289
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1255
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 289
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1255
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszaj. Masło ubij mikserem na puch, stopniowo dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i dodaj śmietanę. Na koniec wsyp suche , całość delikatnie wymieszaj łyżką (w cieście powinny utworzyć się bąbelki).
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz spód posmaruj masłem. Banany obierz, pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny. Ułóż ściśle jeden obok drugiego na spodzie tortownicy. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
Po upieczeniu ciasto odstaw na ok. 10 min. Boki oddziel nożykiem od formy. Ciasto przykryj talerzem lub paterą, odwróć formę do góry dnem i usuń papier.
70 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie