Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Oponki drożdżowe"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4642
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34341
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2043
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113730
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4642
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34341
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2043
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113730
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać cztery łyżki mąki, łyżkę cukru i dobrze wymieszać. Odstawić.
Do pozostałej mąki dodać rozczyn, żółtka, cukier, sól, mleko, a na końcu – roztopioną margarynę i 1/2 kieliszka alkoholu. Wyrabiać ciasto. Przykryć je i odstawić. Wyrośnięte rozwałkować i wykrawać kółka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Na rozgrzany tłuszcz (z dodatkiem reszty alkoholu) kłaść wyrośnięte krążki. Smażyć pod przykryciem, przewrócić, smażyć. Posypać cukrem.
CZAS: około 1,5 godziny
<strong>Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji”</strong>Źródło: Dobry Tydzień