Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowce z brzoskwiniami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 306
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1308
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 127
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 306
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1308
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 127
Składniki
W szerokim garnku rozpuść masło. Dolej 2 niepełne szklanki wrzątku i krótko zagotuj. Zdejmij z ognia, wsypuj małymi porcjami mąkę przesianą z solą – cały czas energicznie mieszaj lub miksuj. Masę odstaw do ostygnięcia.
Do schłodzonej masy dodaj ubite jajka, a następnie drobno posiekane orzechy. Wymieszaj dokładnie. Z ciasta uformuj kule i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 200 st. Zostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij z pudrem i esencją waniliową. Wymieszaj ze śmietan-fixem. Zimne ptysie przekrój na połowy i napełnij kremem. Na wierzchu kremu ułóż ćwiartki brzoskwiń i po porcji posiekanych orzechów. Przykryj wierzchami ciastek.
Zrób karmel: cukier rozpuść na patelni. Gdy zbrązowieje, dolej odrobinę wody i wymieszaj. Nabieraj widelcem i polewaj ptysie. Zrób to sprawnie – karmel szybko zastyga.Źródło: Tina