Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowe serduszka"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13547
Polecam.
Odsłon: 76
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2029
Szybka i smaczna
Odsłon: 13547
Polecam.
Odsłon: 76
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2029
Składniki
Mąkę przesiej do miski z połową cukru pudru. Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, 2 całe jajka, łyżkę naturalnego ciemnego kakao, posiekane zimne masło, naturalny miód (najlepiej w płynie) oraz korzenną przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto na pierniczki, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę, aby dobrze się schłodziło. Najlepiej jednak pozostaw ciasto w chłodzie do następnego dnia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki na stolnicę, rozwałkuj partiami na placki o grubości około 4 mm. Wykrawaj foremkami serduszka (lub inne świąteczne ciasteczka). Blachę do pieczenia przykryj pergaminem, ułóż pierniczki. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W połowie czasu pieczenia (po 10 minutach) otwórz piekarnik. Posmaruj pierniczki ostatnim jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piecz dalej w tej samej temperaturze.
Przygotuj lukier z białka utartego z pozostałym cukrem pudrem oraz jedną łyżką wody. Dodaj do niego odrobinę barwnika, utrzyj. Lekko przestudzone pierniczki udekoruj fantazyjnie kolorowym lukrem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.Źródło: Świat kobiety