Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowe serduszka"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Składniki
Mąkę przesiej do miski z połową cukru pudru. Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, 2 całe jajka, łyżkę naturalnego ciemnego kakao, posiekane zimne masło, naturalny miód (najlepiej w płynie) oraz korzenną przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto na pierniczki, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę, aby dobrze się schłodziło. Najlepiej jednak pozostaw ciasto w chłodzie do następnego dnia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki na stolnicę, rozwałkuj partiami na placki o grubości około 4 mm. Wykrawaj foremkami serduszka (lub inne świąteczne ciasteczka). Blachę do pieczenia przykryj pergaminem, ułóż pierniczki. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W połowie czasu pieczenia (po 10 minutach) otwórz piekarnik. Posmaruj pierniczki ostatnim jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piecz dalej w tej samej temperaturze.
Przygotuj lukier z białka utartego z pozostałym cukrem pudrem oraz jedną łyżką wody. Dodaj do niego odrobinę barwnika, utrzyj. Lekko przestudzone pierniczki udekoruj fantazyjnie kolorowym lukrem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.Źródło: Świat kobiety