Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo - orzechowa polewa. Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6941
Polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5232
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2316
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6941
Polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5232
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2316
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochu żółtka i cukier nie przerywając ubijania.
Na końcu dodajemy mielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wlewamy mleko, dodajmy budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu powstania budyniu nie przerywając mieszania na małym ogniu. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochę wystudzony budyń.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Na jedno ciasto nakładamy 2/3 masy. Masę dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy ją drugim ciastem. Boki ciasta smarujemy pozostałą masą.
Orzechy grubo siekamy i prażymy je lekko na suchej i rozgrzanej patelni.
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, a następnie doprowadzamy polewę do wrzenia.
Kiedy polewa zacznie wrzeć dodajemy uprażone orzechy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, tak aby nam za szybko nie zastygła.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!
;-D