Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowiec z jabłkami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 30
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1229
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 30
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1229
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę, siekam z masłem, dodaję orzechy i cukier. Szybko zagniatam ciasto, zawijam je w folię, wstawiam do lodówki na ok. 30 min.
Częścią ciasta (2/3 ilości) wylepiam dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Nakłuwam w kilku miejscach. Podpiekam w temp. 200oC ok. 10 min.
Budyń gotuję według przepisu, ale w 400 ml mleka. Studzę i wykładam na podpieczony spód. Na budyniu rozkładam jabłka starte na tarce o dużych oczkach, oprószam je cynamonem. Na wierzchu rozkruszam pozostałe ciasto i posypuję resztą orzechów.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180oC ok. 35 min.
120 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 14-16 porcji.Źródło: Kobieta i życie