Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis z zeszytu mojej babci na pyszne, pączki z domową konfiturą. Ważnym składnikiem są ziemniaki, które gotujemy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta. Dzięki temu dodatkowi pączki na dłużej zachowają swoją świeżość. Oprócz ziemniaków do ciasta babcia zawsze dodawała odrobinę wódki lub spirytusu. Taki zabieg sprawia, że pączki są mniej kaloryczne - nie chłoną tyle tłuszczu, przez co jeszcze smaczniejsze.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1974
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2550
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 530
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52629
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 588
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1974
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2550
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 530
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52629
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 588
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez praskę.
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Składniki zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do połączenia składników. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczone przez praskę oraz jajka. Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania do ciasta dodajemy jeszcze rozpuszczone masło oraz wódkę albo spirytus.
Ciasto na pączki wyrabiamy przez około 15-20 minut do momentu, aż uzyskamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Na środek każdego placka dajemy łyżeczkę marmolady. Brzegi zawijamy do środka i zlepiamy ze sobą. Formujemy okrągłe kulki, następnie lekko je spłaszczamy i układamy na stolnicy oprószonej mąką. Pączki przed smażeniem powinny jeszcze chwilę poleżeć na blacie, żeby podrosły.
Uformowane pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu po około 20 sekund z każdej strony.
Usmażone pączki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem pączki ziemniaczane posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!