Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto znane i lubiane :) Składa się ze spodów z ciasta parzonego oraz z pysznego kremu. Ja piekę karpatkę według tego przepisu i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszła. To przepis pewniak.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1776
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14314
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19447
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13130
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1776
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14314
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19447
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13130
Składniki
CIASTO PARZONE Do garnka dajemy 150g masła i 300ml wody-zagotowujemy mieszając by masło się rozpuściło. Na gotującą się mieszaninę wsypujemy 1,5 szkl maki pszennej tortowej i mieszamy łyżką gotując do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od garnka. Chwilę trzeba to pogotować i pomieszać.
Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Ma powstać gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na pół.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta. Rozsmarowujemy w całej blaszce. (ciasto pokryje dno blaszki bardzo cieniutko, ale w pieczeniu pięknie urośnie)
Spód wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut grzanie góra-dół Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Spody studzimy. Pięknie wyrastają, mają pięknie wzniesienia typowe dla karpatki.
KREM Do garnka dajemy 3 żółtka, 3/4 szkl cukru,4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki maki ziemniaczanej. Dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką by nie było grudek. Gotujemy do uzyskania gęstego i gładkiego budyniu. Budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń. ****jeśli chcecie możecie uszlachetnić krem dodając do niego alkohol.
Na dno blaszki dajemy spód, wykładamy na niego krem. Kremu jest dużo, karpatka wychodzi porządna, wysoka. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Dociskamy delikatnie. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Ciasto pięknie się kroi, karpatka wychodzi wysoka, z dużą ilością kremu. Polecam