Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki to nie tylko bałwanki, gwiazdki, czy serduszka, u nas często wykorzystujemy stempelek do ciasteczek i niczym pani na poczcie stemplujemy nasze dzieła, domową marką!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 51
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 198
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 141
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 51
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 198
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 141
Składniki
Do garnka wlewamy miód u mnie spadziowy, dodajemy margarynę i na wolnym ogniu podgrzewamy aż się rozpuścić. Do miski dużej dajemy mąkę, sodę, kakao, jajka, przyprawę i mieszamy, następnie wlewamy przestudzony miód z tłuszczem, wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne, dajemy mu odpocząć w lodówce przez 2-3 h ... Ciasto wałkujemy na 3mm wykrawamy dowolne kształty i pieczemy partiami po 10-12 min w tem 175st. Ciasteczka te są twarde, my takie lubimy, jeśli wolicie miękkie zostawcie je na wierzchu zmiękną po 2-3 dniach.