Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z moich ulubionych wypieków świątecznych są pierniczki z Bazylei. Szwajcarskie ciasteczka świąteczne, smaczne i aromatyczne, a równocześnie bardzo łatwe do przygotowania. Lubią je nasze mamy i babcie, bo są dość miękkie i nie sprawiają trudności podczas gryzienia. Ach, te protezy… Dla mnie atutem tych pierniczków jest fakt, że nie trzeba ich wałkować. Bo przecież wszyscy tu już wiedzą, że nie cierpię prasowania i wałkowania, staram się więc unikać tych czynności jak tylko się da. Pierniczki z Bazylei to jeden z tradycyjnych szwajcarskich wypieków, wykonany na bazie miodu, migdałów i kandyzowanych skórek owoców cytrusowych. To swoista odmiana piernika, znana już w XIV wieku, a pierwsza oficjalna wzmianka o „Basler Läckerli” pochodzi z 1720 roku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1847
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4742
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1847
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4742
Składniki
Miód podgrzewaj w rondlu, w którym później będziesz mieszać ciasto (rondel musi być odpowiednio duży). Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze ok. 2 minut, zdejmij z palnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Mielone migdały wymieszaj z drobno pokrojonymi kandyzowanymi skórkami. W innej misce wymieszaj mąkę z sodą i przyprawami.
Do miodu dodaj migdały z dodatkami i wymieszaj. Następnie partiami dodawaj mąkę i mieszaj (uwaga, masa jest dosyć gęsta i „ciężka”).
Po dokładnym wymieszaniu przełóż masę do formy wyłożonej papierem i rozsmaruj na ok. 1 cm wysokości. Uwaga: jako, że ciasto jest mocno klejące, czynność ta nie należy do najłatwiejszych, więc trzeba wykazać się cierpliwością. Najlepiej ciasto rozprowadza się zwilżonymi dłońmi – sprawdziłam! Przykryj foremkę papierem i zostaw ciasto na przynajmniej godzinę (lub na noc) do dojrzenia i podsuszenia w temperaturze pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 160° – 170°C i piecz Läckerli przez ok. 15-20 minut. Nie powinny być zbyt wypieczone, gdyż dodatkowo mogą twardnieć podczas stygnięcia.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj dość gęsty lukier.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw Läckerli na kilka minut do lekkiego przestudzenia, po czym pokrój na kwadraty lub romby (ok. 3 x 3 cm) i polukruj.
Możesz też pokroić ciasto już po posmarowaniu lukrem. I - co bardzo ważne - możesz nawet całkowicie z lukru zrezygnować – wówczas będą to prawdziwie średniowieczne pierniczki z Bazylei.
Pozostaw je do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru. Przełóż pierniczki z Bazylei do hermetycznych pudełek lub słoi. Jeśli masz na tyle silnej woli, by wytrzymać – poczekaj kilka dni, aż dojrzeją, wtedy będą jeszcze lepsze!
I to by było na tyle, pierniczki z Bazylei gotowe. Prawda, że to jest bardzo łatwe? A najlepsze jest to, że można je długo przechowywać, dzięki czemu możesz je upiec już na początku grudnia.
Doskonale sprawdzają się również jako ciasteczka adwentowe, a jeśli nawet znikną przed Bożym Narodzeniem – to nic, upieczesz nową porcję.
Bo to takie łatwe, smacznego!