Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na święta, ale również na codzień. Przechowując zawinięty w folii w lodówce długo zachowuje świeżość.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2521
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 371
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2521
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 371
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Składniki
Margarynę rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinna się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawę korzenną, miód i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do przestudzonej czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując, by nie powstały żadne grudki. Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na ponad 1 godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce, trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów. SMACZNEGO!!!