Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik mojej Babci"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 37
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 322
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1383
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 138
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 37
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 322
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1383
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 138
Składniki
Przesianą mąkę mieszam z sodą i przyprawą. Dodaję resztę składników i dokładnie miksuję. Miskę owijam folią i wstawiam do lodówki na 7 dni.
Dojrzałe ciasto wykładam na wysypany mąką blat. Dzielę je na tyle części, ile chcę mieć placków. Ja podzieliłam je na 5 części i rozwałkowałam na 5 coraz węższych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę. Placki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 10 minut w 200°C.
Placki przekładam marmoladą lub kremem, wierzch polewam czekoladą i posypuję pokruszonymi okrawkami piernika.Źródło: Kobieta i życie