Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wyjątkowo smaczny piernik wzbogacony cennym błonnkiem w postaci otrąb.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 96
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 133
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38442
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 96
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 133
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38442
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Miód rozpuścić z melasą i cukrem. Mąkę, kakao i sodę przesiać wsypać do miski wraz z otrębami ( ich nie przesiewamy), lekko przestudzony płynny miód razem z melasą i cukrem wlać do misy z mąką, dodać olej, mleko, wbić jaja wymieszać. Wymieszać krótko trzepaczką na jednolite ciasto. Gdyby było za tępe dolać jeszcze ok.50 ml mleka ( moim zdaniem mąka orkiszowa więcej wchłania płynu dlatego ja dolałam trochę mleka). Ciasto powinno mieć lejącą ale nie płynną konsystencję. Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem i wyrównać łopatką wierzch. Piec w 180 stopniach C przez 45 -50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest wypieczone. Po wystudzeniu można ściąć górę i boki do prostokątnej formy. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami. Wierzch polać polewą. Mój piernik udekorowałam śliwką i pyłkiem kwiatowym. Przygotować polewę. Trzy pełne łyżki kakao wraz z cukrem pudrem wymieszać wraz 3/4 ilością mleka. Wymieszać. Żelatynę zalać 1-2 łyżkami pozostałego zimnego mleka i poczekać aż napęcznieje. Zagotować kakao z cukrem i mlekiem na średnim a nawet małym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Do parującej polewy dodać żelatynę i wymieszać. Chłodną i przestudzoną polać ciasto i dużym nożem lub łyżką wyrównać równomiernie.