Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowe Mikołajki z kakao"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 260
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1161
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 260
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1161
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Składniki
pierniczków, czyli mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao, miód, masło oraz jajko połącz i zagnieć na gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto podziel na pół i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm na oprószonym mąką blacie. Następnie wykrój mikołajkowe figurki foremką (lub ostrym nożem wytnij zwykłe trójkąty z lekko zaokrąglonymi bokami – będą to ręce Mikołajków). W czapkach zrób otworki na sznurek.
Pierniczki ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz ok. 10 min w 180oC. Następnie ostudź i ozdób lukrem.
W ciastkach możesz też wyciąć otwory i wypełnić zmielonymi landrynkami; stopią się przy pieczeniu, tworząc „szybkę”.Źródło: Świat kobiety