Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki drożdżowe"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1234
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1234
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Drożdże ucieramy z cukrem tak długo, aż osiągną konsystencję gęstej śmietany.
Przesianą na stolnicę mąkę siekamy z margaryną lub masłem, dodajemy jajka, drożdże z cukrem i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę, by odpoczęło.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Przekrawamy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne (można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały).
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Dużą szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy jabłko, składamy na pół, zlepiamy brzegi. Układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 180oC, aż się zrumienią. Ostudzone pierożki dekorujemy lukrem z cukru pudru i wody.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 228 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 37 g.Źródło: Rewia