Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z masą budyniową i dżemem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 616
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 616
Składniki
Czas przygotowania 95 minut. Temperatura pieczenia 180°C. Forma 22 x 27 cm
Ciasto: Kostkę do pieczenia schłodzić, pokroić na kawałeczki. Dodać cukier, mąkę pszenną, proszek oraz żółtka. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Schłodzone ciasto rozdzielić, każdą porcję rozwałkować. Dwie jednakowe blachy wyłożyć pergaminem. Spody wylepić przygotowanymi plackami. Posmarować je dżemem. Piec 15 minut w temp. 180 st.
Masa białkowa: białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozsmarować na podpieczonych plackach. Posypać płatkami migdałowymi. Piec przez kolejne 15 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem: połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka zmiksować z obiema mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego mleka i go tować energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę budyniową przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia.
Kostkę do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodać zimny budyń. Placki przełożyć przygotowanym kremem.Źródło: Tina