Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj, gdy piekę placek ze śliwkami, jest to ciasto drożdżowe. Już jedno takie pokazałam na blogu. Ten dzisiejszy przepis dostałam od koleżanki, a pochodzi on ze starego zeszytu jej babci. Jak wiadomo – babcie piekły niezrównane ciasta i w ogóle babcina kuchnia bije wszystkie inne na głowę. Ja nie miałam babci, muszę więc korzystać z doświadczeń babć znajomych, koleżanek i przyjaciółek. A czasem nawet – obcych babć, takich “przyszywanych”, czyli starszych pań z naszej okolicy, z rodzin sąsiadów.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Włącz piekarnik, temperatura 180 stopni, nagrzewanie góra/dół.
W dużej misce wymieszaj najpierw składniki suche, wymienione na początku. Dodaj pastę waniliową (cukier waniliowy lub wanilinowy), olej lub stopione masło, jajka oraz jogurt.
Wymieszaj gładkie ciasto rózgą lub mikserem.
Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotuj śliwki – umyj i wyjmij pestki, każdy owoc przekrawając wzdłuż na pół. Połówki śliwek poukładaj gęsto na cieście.
Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Rozsyp kruszonkę na cieście i śliwkach.
Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, do lekkiego zrumienienia. Proces pieczenia trzeba kontrolować, bo piekarniki bywają różne, nie zawsze sprawdzone i niezawodne. Na koniec warto sprawdzić patyczkiem, czy placek już jest upieczony. Jeśli patyczek wyjęty z ciasta jest suchy – to tak, ciasto upieczone.
Teraz już wystarczy ostudzić, kroić i jeść oraz częstować gości.
Upieczony placek ze śliwkami okazał się wilgotny i smaczny, warto go upiec, zwłaszcza dlatego, że nie zawsze jest czas na wyrastanie ciasta drożdżowego. Czasem trzeba upiec coś bardzo szybkiego, ale smacznego. A to się może udać nawet wtedy, gdy goście zapowiedzieli się i już prawie pukają do drzwi.
Smacznego!