Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowy cynamonowiec zawijany - przepis podkarpackiej gospodyni. Jego przyjemna woń podczas pieczenia unosi się po całym domu. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, jeszcze lekko ciepły. Prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Wlej ciepłe mleko. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesyp do dużej miski, wbij jedno całe jajko, dodaj pozostałą część cukru, wysp szczyptę soli, dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto zacznij wyrabiać ręką. W trakcie zagniatania ciasta dodaj przestudzone masło. Ciasto drożdżowe wyrabiaj przez około 15 minut do momentu, aż całkowicie zacznie odchodzić od dłoni i miski.
Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj nadzienie. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier i cynamon. Składniki wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta rozsmaruj cynamonowe nadzienie. Ciasto drożdżowe zwiń w rulon.
Przygotuj dwie keksówki wyścielone papierem do pieczenia. Cynamonowe zawijańce przełóż do blaszek. Ostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Do miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Cynamonowe zawijańce posmaruj rozbełtanym jajkiem, następnie oba ciasta wstaw do piekarnika. Cynamonowe zawijańce piecz przez około 35 minut (do zrumienienia).