Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Poduszeczki z kremem rabarbarowo-truskawkowym"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 8-10 prostokątów. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem (2 łyżki). Piecz 12-15 min w temp. 180°C.
Rabarbar umyj, obierz, pokrój w plasterki lub kostkę. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Do rondelka włóż rabarbar, wlej 100 ml wody i wsyp pozostały cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj truskawki i gotuj jeszcze ok. 5 min. Jeszcze ciepły mus przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż serek mascarpone oraz tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, zmiksuj. Wystudzone prostokąty przekrój wzdłuż na pół, wnętrza wypełnij kremem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie