Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowa rolada z kardamonem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1174
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1174
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z 10 dag cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem, dosyp do masy jajecznej. Wymieszaj ciasto łyżką.
Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok. 10 minut w 200°C. Lnianą ściereczkę kuchenną posyp cukrem. Wyłóż na nią upieczony biszkopt. Usuń papier. Ciasto wraz ze ściereczką zwiń. Wystudź.
Z proszku budyniowego, 2 łyżek cukru i mleka ugotuj budyń. Wystudź go i utrzyj z masłem na puszysty krem. Pomarańcze sparz, obierz, z miąższu wytnij cienkie fileciki. Sok pomarańczowy wymieszaj z likierem i kardamonem (do smaku).
Zimny biszkopt rozwiń. Skrop ponczem. Na cieście rozłóż pomarańcze i rozsmaruj krem. Ciasno zwiń. Schładzaj godzinę.Źródło: Naj