Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ponczowe ciasto od serca Rumowa babka biszkoptowa"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 73
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2330
Polecam.
Odsłon: 107
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 73
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2330
Polecam.
Odsłon: 107
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka przelej do miseczki. Dodaj olej i ocet. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Delikatnie połącz z pianą z białek.
Foremkę z kominkiem dobrze posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Nałóż ciasto. Od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 40 minut.
Upieczoną babkę studź w foremce 30 minut. Potem delikatnie przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Sok ananasowy wymieszaj z rumem i sokiem z limonki. Ciasto ponakłuwaj długim drewnianym patyczkiem. Obficie skrop ponczem.
Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Babkę falami kremu wyciskanymi przez szprycę. Posyp cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Obłóż serduszkami z czekolady i cukru.
ok. 95 minut , 1 porcja 430 kcalŹródło: Tina