Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne ciasteczka, które nie tylko ładnie się prezentują, ale też są całkiem smaczne i intensywnie czekoladowe dzięki solidnemu dodatkowi ciemnej, dobrej czekolady.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego połamaną czekoladę i ta pod wpływem ciepła powinna się rozpuścić, dodajemy połowę cukru. Jajka z solą i drugą połową cukru ubijamy mikserem. Lekko przestudzoną, ale płynną masę czekoladową wlewamy do masy jajecznej, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do przygotowanej masy, będzie ona dosyć płynna i nie będzie się z niej dało formować ciastek, dlatego najlepiej jest zostawić ją na minimum noc w lodówce (u mnie 24 godziny).
Po wyjęciu masa może wydawać się być twarda, dlatego dobrze jest pokroić ją nożem w kosteczkę i dopiero z tej kosteczki formować kulki wielkości orzecha laskowego w skorupce, ewentualnie minimalnie większe.Taką kulkę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z aptekarską dokładnością odliczamy 12 minut, kiedy to ciastka będą piekły się w 165 stopniach. Pozwalamy im wystygną na blaszce (gorące będą dosyć miękkie). Ciastka nadają się do jedzenia już pierwszego dnia po przygotowaniu.