Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne ciasteczka, które nie tylko ładnie się prezentują, ale też są całkiem smaczne i intensywnie czekoladowe dzięki solidnemu dodatkowi ciemnej, dobrej czekolady.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego połamaną czekoladę i ta pod wpływem ciepła powinna się rozpuścić, dodajemy połowę cukru. Jajka z solą i drugą połową cukru ubijamy mikserem. Lekko przestudzoną, ale płynną masę czekoladową wlewamy do masy jajecznej, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do przygotowanej masy, będzie ona dosyć płynna i nie będzie się z niej dało formować ciastek, dlatego najlepiej jest zostawić ją na minimum noc w lodówce (u mnie 24 godziny).
Po wyjęciu masa może wydawać się być twarda, dlatego dobrze jest pokroić ją nożem w kosteczkę i dopiero z tej kosteczki formować kulki wielkości orzecha laskowego w skorupce, ewentualnie minimalnie większe.Taką kulkę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z aptekarską dokładnością odliczamy 12 minut, kiedy to ciastka będą piekły się w 165 stopniach. Pozwalamy im wystygną na blaszce (gorące będą dosyć miękkie). Ciastka nadają się do jedzenia już pierwszego dnia po przygotowaniu.