Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Potrójnie czekoladowy torcik z bitą śmietaną"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 40
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 40
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Składniki
Pokrój gorzką czekoladę. W garnuszku podgrzej masło, dodaj czekoladę, cukier i 200 ml wody. Mieszaj, aż się połączą. Powstałą masę przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszając, wbijaj po jednym jajku. Na koniec dodaj twaróg, całość dokładnie połącz.
Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz w 180 st. ok. 60 min. W połowie pieczenia przykryj wierzch folią aluminiową. Gotowe ciasto zostaw do ostudzenia.
Kremówkę wlej do rondelka, zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na małe kawałki mleczną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc), a następnie ubij na sztywno.
Białą czekoladę rozdrobnij, rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią upieczone ciasto. Gdy polewa zastygnie, nałóż krem śmietanowy. Torcik ozdób pestkami granatu.
16 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 540 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety