Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu ciasto idealne dla czekoholików:-D czekoladowo - czekoladowe, rozpływające się w ustach :-)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
Ciasto czekoladowe: Masło i posiekaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać rózgą.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie dodać resztę piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać, by białka nie opadły. Dno tortownicy (średnica 21 - 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160º przez około 35 minut (do tzw. suchego patyka). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Mus z gorzkiej czekolady: Czekoladę z kakao i wodą roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder ubić z solą na sztywno. Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać dokładnie ale delikatnie do połączenia się wszystkich składników. Mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto. Wstawić do lodówki, na godzinę, do schłodzenia. Mus z białej czekolady: Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. W filiżance wymieszać żelatynę z 1 łyżką zimnej wody, odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Pół szklanki śmietanki podgrzać w garnku do wrzenia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Przestudzić do temperatury pokojowej. W mice ubić pozostałą mocno schłodzoną śmietankę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wszystko wymieszać.. Biały mus wylać na zastygniety wcześniej mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki, na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia. Udekorować startą czekoladą.
Przechowywać w lodówce
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpniety z bloga Moje Wypieki