Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty biszkopt z bitą śmietaną i kiwi"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 427
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 427
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z 4 łyżkami wrzątku. Stale ubijając, dosypuj cukier. Następnie dodaj sztywną pianę z białek, a pod koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.
Piekarnik rozgrzej do temp. 160 st. Tortownicę wyłóż pergaminem, wlej ciasto. Piecz ok. 40 minut. Kiedy wystygnie, przekrój je na 2 blaty.
Ubij na sztywno kremówkę z usztywniaczem i cukrem waniliowym. Na jeden blat nałóż grubą warstwę bitej śmietany, poukładaj kawałki kandyzowanych owoców. Przykryj drugim biszkoptem. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną. Resztę śmietany przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na tort dekoracyjne kleksy.
Pomarańczę sparz, osusz. Obierz kiwi. Owoce pokrój w plasterki. Udekoruj wierzch tortu. Boki posyp wiórkami kokosowymi wymieszanymi z odrobiną zielonego barwnika spożywczego.
Czas ok. 75 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety